Skip to the main content.
BÖRJA ANVÄNDA I DIN SALONG (0 KR)
BÖRJA ANVÄNDA I DIN SALONG (0 KR)

LADDA NER PRISLISTA

BOKA SAMTAL

3 minuters läsningstid

Hur gör jag mitt företag lönsamt? (Utan att behöva ägna all min fritid åt det)

Book Salon online booking system for beauty salons

Formeln nedan bör betraktas som hörnstenen i prissättningen. Du har naturligtvis ingen kontroll över momssatsen, men i övrigt är prissättningen till stor del upp till företagaren.

 

PRISET FÖR TJÄNSTEN DU ERBJUDER =
 
KOSTNADER (SOM HYRA, EL, MATERIAL, UTRUSTNING, ETC.)
+ MOMS
+ DIN EGEN LÖN

 

FASTA KOSTNADER

 

När det gäller fasta kostnader bör du minimera de som inte tillför värde för din kund, samtidigt som det är möjligt och till och med önskvärt att lägga pengar på mervärdeskostnader. Med andra ord, dyrare hyra, dyrare produkter och utrustning, eller till och med en vackert inredd kontorsyta är inget problem ur prissättningssynpunkt, så länge kunden är villig att betala mer för dem. Men i den mån dina kunder inte bryr sig om huruvida din plats är central, eller det upplevda mervärdet av dina tjänster inte baseras på specifika produkter, bör du hålla dessa kostnader till ett minimum.

 

LÖN

 

Du måste sätta din egen lön med samma logik som man kan känna igen från näringslivet: anställda med högst upplevt mervärde har högre löner i genomsnitt. Eftersom du har försökt maximera mervärdet för din kund bör din prissättning också spegla detta mervärde.

Priset på dina tjänster baseras med andra ord på det värde du levererar, inte på vad andra tar för sitt arbete. Tänk på hur svårt, tidskrävande och dyrt det skulle vara att ersätta dig om din kund ville ha samma upplevelse på någon annan plats. Din egna lön återspeglas naturligtvis i priset och ett pris baserat på värde kan tyckas dyrt för dem för vilka dina tjänster inte är avsedda. Detta är bra, eftersom det hjälper din salong att attrahera de kunder som du kan ge bäst service. 

Tydlig prissättning hjälper dig också att beräkna hur många kunder du behöver ha för att göra din salong lönsam. Budgetera vad detta betyder i månads-, vecko- och dagsinkomst och utveckla ditt kundförvärv och marknadsföring utifrån din budget.

 

Nimetön suunn.malli(19)

PRODUKTERNAS OCH PRODUKTFÖRSÄLJNINGENS BETYDELSE

 

Du har säkert hört detta en miljon gånger, men produktförsäljning är helt avgörande för att driva en lönsam salong. I det här avsnittet kommer du att lära dig varför. 

Produktförsäljning är där du tjänar pengar. Punkt. Vinsten av de tjänster du tillhandahåller är alltid väldigt liten. I princip täcker priset som din kund betalar knappt kostnaderna och den anställdes (som kan vara du själv) lön.

Produktförsäljning är praktiskt taget det enda sättet du kan skapa en ekonomisk buffert för att utveckla din salong, investera och öka din inkomst på lång sikt. För att köpa ny utrustning och tillbehör till din salong, inreda eller renovera behöver du sälja produkter.

När du väljer de produkter och märken du vill sälja, kom alltid ihåg att förhandla med återförsäljare. Ofta finns det utrymme för fynd hos grossisterna. Observera också att du ofta kan få ett startkit billigt, men det kostar massor att fylla på det. Bli inte förblindad av ett lågt startpris, utan ta reda på hur mycket produkten kommer att kosta i längden.

Facebooks marknadsplatser för salongsentreprenörer är också ett bra sätt att börja leta efter produkter. Du kan hitta bra erbjudanden där. Även om saker tenderar att komma i stora förpackningar, och du kanske får något du inte behöver.

Observera också att många råvaror inte behöver vara dyra märkesprodukter. Till exempel är väteperoxiden som frisörer använder riktigt billig och behöver inte vara av en specifik typ. Du kan enkelt bulkköpa från ett apotek.

Var noga med att betona vikten av produktförsäljning för alla som arbetar i salongen. För att uttrycka det rakt på sak är produktförsäljning viktigare för företagen än tjänsterna. Behandlingar görs för att sälja produkter, eftersom produktförsäljning utgör den faktiska vinsten.

För att maximera din försäljning måste dina produkter vara så bra att dina kunder blir förälskade i dem. Du måste känna att du ärligt kan rekommendera dem till dina kunder och lita på att de blir nöjda. 

Det är också värt att anstränga sig lite och aktivt undersöka och leta efter produkter själv. Det finns kvalitetsmärken på marknaden som kanske är obekanta i Sverige, som du kan få bra erbjudanden från.

 

 

AFFÄRSUTVECKLING - TA HJÄLP AV ANDRA

 

Att få en lönsam affärsverksamhet händer inte av sig själv. En salongsentreprenör behöver också tänka på den affärsmässiga sidan av att driva en salong. Entreprenörer måste ta sig tid för affärsutveckling - annars kommer du att märka att du gör detta långt in på natten när du borde njuta av din fritid. Även om affärsplanering inte är kundarbete (ingen betalar dig för att göra det), kan du se fördelarna: ett välskött, lönsamt företag.

Om det är möjligt bör du skaffa en partner som kan fokusera enbart på att utveckla din verksamhet. Denna person kan vara din livspartner, eller till och med en aktieägare. Detta kommer definitivt att betala sig och du kan fokusera på det du är bäst på.

Ibland kan det kännas som att ditt företag inte utvecklas som du vill, eller att du har fastnat på något sätt. I dessa situationer kan det hjälpa att bolla idéer med någon pålitlig person i din omgivning och be om råd. Nätverka på branschens evenemang och lär känna dina kolleger. Att hitta en mentor är också en bra idé. Även om du lär dig av dina misstag behöver du inte lära dig allt på det svåraste sättet.

Skaffa en bra revisor. Du slipper krångel och sömnlösa nätter om du kan lita på att din revisor gör saker i god tid, och på ett korrekt sätt. Här kan du fråga dina nätverk och be om tips på bra revisorer.

Det är också värt att skaffa ett system till din salong som sköter all rapportering och kvitton automatiskt. Vi rekommenderar att använda Book Salon för detta.

 

LÄS MER OM BOOK SALON OCH DE FANTASTISKA FUNKTIONER DEN KAN GE DITT FÖRETAG

 

LÄS MER

Book Salon online booking system for beauty salons

Hur gör jag mitt företag lönsamt? (Utan att behöva ägna all min fritid åt det)

Formeln nedan bör betraktas som hörnstenen i prissättningen. Du har naturligtvis ingen kontroll över momssatsen, men i övrigt är prissättningen till...

Read More
Book Salon online booking system for beauty salons

Hur får jag fler extremt nöjda kunder?

Framgångsrika salonger kan ha kunder som reser många timmar för att komma just dit. Det är något speciellt med sådana här salonger som du inte kan...

Read More

Salongsägaren Heidi: ”Allt som får oss frisörer att se professionella ut är bra!"

Heidi Morelius driver två hårsalonger i Esbo med namnet ”Frissan” som fokuserar sig på hårklippningar, hårvård och frisyrer. De använder sig endast...

Read More